Δυστυχώς , πολλές φορές στη ζωή μας οι άνθρωποι καταφέρνουν να μας ξεγελάσουν με τα λόγια τους. Τα περισσότερα ψέματα που ακούμε στις προσωπικές μας σχέσεις είναι επώδυνα μιας και τις περισσότερες φορές μας πληγώνουν και μας κάνουν να χάνουμε την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους και να πιστεύουμε ότι είναι αδύνατο να φτιάξουμε τη ζωή μας μιας και γύρω μας κυριαρχούν τα ψεύτικα λόγια και οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.
Πρώτα από όλα πρέπει να εμπιστευόμαστε την η διαίσθηση μας. Εάν διαισθάνεστε ότι το άτομο που έχετε απέναντί σας, σας λέει ψέματα επανειλημμένα τότε σίγουρα πρέπει να το ψάξετε. Οι άλλοι μας στέλνουν υποσυνείδητα μηνύματα για τον πραγματικό τους χαρακτήρα τα οποία μπορεί να μην τα κατανοούμε συνειδητά , αλλά αφού το υποσυνείδητο μας τα εντοπίζει μας τα στέλνει στην επιφάνεια με την μορφή της ανασφάλειας , της ανησυχίας ή της αίσθησης ότι αυτό που ακούμε είναι ψέμα , χωρίς όμως να μπορούμε να τεκμηριώσουμε την διαίσθηση μας αυτή με συγκεκριμένες πράξεις. Πρέπει όμως να προσέχουμε ν α μην μπερδέψουμε την διαίσθηση με τις φοβίες.
Επίσης η γλώσσα του σώματος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός αυτού που λέει ψέματα! Τα σημάδια είναι τα εξής:
• Δείχνει έντονη ανησυχία στις κινήσεις του / της ή άγχος , ενώ δεν θα έπρεπε.
• Προσπαθεί να αμυνθεί χωρίς εσείς να επιτίθεστε.
• Αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια.
• Ακουμπάει τα χέρια του στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στη μύτη.
• Κάποιο τικ που μπορεί να έχει γίνεται εντονότερο.
• Δείχνει έντονη ανησυχία στις κινήσεις του / της ή άγχος , ενώ δεν θα έπρεπε.
• Προσπαθεί να αμυνθεί χωρίς εσείς να επιτίθεστε.
• Αποφεύγει να σας κοιτάξει στα μάτια.
• Ακουμπάει τα χέρια του στο πρόσωπο και ιδιαίτερα στη μύτη.
• Κάποιο τικ που μπορεί να έχει γίνεται εντονότερο.
Τέλος σας προτείνουμε 5 τρόπους για να καταλάβετε αν κάποιος σας λέει ψέματα:
1. Διαβάστε τη γλώσσα του σώματος η οποία συνήθως φανερώνει τις περιπτώσεις όπου κάποιος λέει ψέματα. Για παράδειγμα όταν ο άλλος αποφεύγει αποφεύγει την οπτική επαφή μαζί σας, είναι ευέξαπτος ή νευρικός ή δείχνει ότι αισθάνεται άβολα.
2. Εντοπίστε τις λεπτομέρειες και τις ασυνέπειες στα λόγια του, όπως για παράδειγμα διαφορετικές ιστορίες σε διαφορετικές ημέρες, διαφορετικά χρονικά διαστήματα, λάθη στο προσδιορισμό των λεπτομερειών ή σύγχυση στη περιγραφή τους με αποτέλεσμα να πέφτει σε αντιφάσεις.
3. Παρατηρήστε αν το άτομο συστηματικά αρνείται να απαντήσει σε κάποιες ερωτήσεις, τότε μάλλον κάτι κρύβει. Η έντονα αμυντική συμπεριφορά χωρίς κάποιο προφανή λόγο μπορεί να σημαίνει ότι κάτι προσπαθεί να σας κρύψει.
4. Παρατηρείστε αν το άτομο σας κατηγορεί ότι του είπατε ψέματα ή το εξαπατήσατε χωρίς στην πραγματικότητα να υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο. Αυτό συνήθως υποδηλώνει την κρυφή συμπεριφορά του ίδιου του ατόμου και την προσπάθεια του να διώξει από πάνω του την ενοχή για το ψέμα που μόλις είπε.
5. Τέλος ρωτήστε ευθέως τον ίδιο αν σας έχει ψέματα. Αρκετοί άνθρωποι νιώθουν τύψεις όταν τους καταλαβαίνουν οι άλλοι ότι λένε ψέματα, με αποτέλεσμα να παραδέχονται ότι είπαν ψέματα για να έχουν καθαρή την συνείδησή τους.