Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, μύθος ή αλήθεια;

Μπορεί  άραγε να υπάρξει πραγματική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών; Το μήλον της έριδος πολλών συζητήσεων και διαφωνιών και το κεντρικό θέμα σε αρκετές Χολιγουντιανές ταινίες.  Μάλλον κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, χωρίς καμία σαφή απάντηση.
Αυτό αποτέλεσε και το αντικείμενο της έρευνας που έκανε η Diane Felmlee, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Ντέιβις σε 406 ενήλικες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ήταν ότι η  πλειοψηφία , με ποσοστό 83,5%, δήλωσε ότι ναι, οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να είναι φίλοι ενώ μόλις το 2% απάντησε όχι και το 12% ίσως. Τέλος οι απόψεις  δεν διέφεραν ανάμεσα στα 2 φύλα. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να υπάρξει, όμως η σχέση αυτή κρύβει προκλήσεις .
Αρχικά μέσα από την έρευνα προκύπτει ότι ο τρόπος που οι άνδρες και οι γυναίκες μπορούν να αναπτύξουν και να διατηρήσουν τις φιλίες τους διαφέρει. Η διαφορά αυτή διαφαίνεται από την παιδική ηλικία. Τα αγόρια συνήθως παίζουν παιχνίδια σε μεγαλύτερες ομάδες ενώ τα κορίτσια προτιμούν παιχνίδια σε πιο στενό κύκλο. Επιπλέον οι γυναίκες έχουν χτίζουν τις φιλίες τους πάνω στην υποστήριξη και τη συντροφικότητα σε αντίθεση με τους άνδρες εστιάζουν στις κοινές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα η Diane Felmlee δηλώνει  ότι «Οι γυναίκες εγκρίνουν περισσότερο τα κλάματα και τους εναγκαλισμούς μεταξύ των φίλων σε σύγκριση με τους άνδρες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη οικειότητα στις γυναικείες φιλίες». Κατά συνέπεια αυτές οι διαφορές μπορούν να δημιουργήσουν εμπόδια για τις γυναίκες και τους άνδρες που θέλουν να είναι φίλοι μεταξύ τους.
Ένα άλλο εμπόδιο για τις φιλίες μεταξύ γυναικών και ανδρών  είναι ότι υπάρχει η πιθανότητα να αναπτυχθεί ερωτική έλξη μεταξύ τους. «Παρόλο που η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες - περισσότερο από τις γυναίκες – δυσκολεύονται να κρατήσουν το ερωτικό στοιχείο έξω από τη φιλία», αναφέρει η Diane Felmlee « από τη μελέτη προκύπτει ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναφέρουν ότι η ερωτική έλξη είναι ένα γεγονός που κάνει δύσκολες τις φιλίες μεταξύ ανδρών και γυναικών». Τέλος μια μεγάλη έρευνα σε 150 εργαζόμενους, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με το τι τους αρέσει και τι όχι στις φιλίες ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες, έδειξε ότι στις γυναίκες δεν αρέσει κυρίως η σεξουαλική ένταση που υπάρχει, ενώ απεναντίας οι άνδρες απάντησαν ότι η σεξουαλική έλξη ήταν ένας βασικός λόγος για να ξεκινήσουν μια φιλία με μια γυναίκα και ότι κάτι τέτοιο θα έδινε περισσότερο βάθος στη σχέση τους. Γεγονός πάντως είναι ότι το 62% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η σεξουαλική ένταση ήταν παρούσα στις φιλικές σχέσεις τους με το άλλο φύλο.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι μπορεί κάποιοι τρίτοι να βλέπουν με «περίεργο» μάτι τη συγκεκριμένη σχέση και να βρίσκονται στο στόχαστρο των ερωτήσεων και των σχολίων των άλλων 'Σίγουρα είναι απλώς φιλία;', με αποτέλεσμα οι δύο φίλοι να πρέπει συχνά να εξηγούν ή να δικαιολογούν τη φιλία τους.
Τέλος , στο θέμα της φιλίας ξεκινάμε από το δεδομένο ότι πρόκειται για μια σχέση μεταξύ ίσων. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Δρ O΄Meara, Ph.D., καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι στις ΗΠΑ, σε κοινωνίες στις οποίες οι άνδρες είναι πάντα λίγο πιο 'ίσοι' από τις γυναίκες και στις οποίες υπάρχει ανδρική κυριαρχία, ο κίνδυνος της ανισότητας σε μια φιλική σχέση είναι υπαρκτός. Θέματα δύναμης, εξουσίας και πρεστίζ μπορεί να εμπλακούν σε μια φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα και να αλλοιώσουν τη μορφή της.

11 σχόλια:

  1. apo mikri ilikia vevaia fainontai oi diafores mas!!xaxaxa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. egw pali pistevw einai sto pou tha vasistei afti i sxesi.. einai ola sxetika.. poli kalo omos...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Nomizw otic o pio asfalhs tropos na upar3ei mia tetoia sxesh einai na mhn aresei o filos sth filh kai antistrofa! Alliws ola einai reusta! Polu kalo ar8ro!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. thelw na elpizw oti filia iparxei arkei na iparxoun ksekathares protheseis ex arxhs kai simfwnw me ti filio :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. kai egw pistevw pos gia na uparksi filia metaksu twn 2 antitehtwn filwn prepei na einai xekathari i sxesi apo tin arxi kai apo tis 2 plevres alliws pithanon na yparksoun syxiseis. poli kalo athro.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. poli kalo arthro!! ki egw pistevw oti iparxei filia meta3i andrwn kai ginaikwn kai merikes fores iparxei kai kaliteri sinenoisi meta3i tous kai den iparxoun kontres, tsakwmoi kai zilies...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. to mono sigouro einai pos se mia filia metaxy antrwn kai gynaikwn den prokeitai na yparxei zilia opos stin filia metaxy gynaikwn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω πάρα πολλούς φίλους άντρες και η αλήθεια είναι ότι περνάω απίστευτες στιγμές μαζί τους..κάποιες φορές καλύτερα και απο όταν είμαι με τις κολλητές μου..Λέω ναι στη φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών αν και δε μπορούμε να ξέρουμε αν εξελιχθεί σε κάτι ερωτικό,άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που ακούσαμε τους καλύτερους φίλους να είναι σε σχέση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. swsti....merikes fores alloste sxeseis p xekinane apo filia kratane k perissotero..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. filia me to antitheto filo se voithaei k stin sxesi pou mporeis na exeis giati mporeis na katalaveis me afto ton tropo kalutera to pos skeftetai kai leitourgei to antitheto fulo

    ΑπάντησηΔιαγραφή